Pak301 Quiz Solution: VU Pak Studies 1st Quiz 2022

Pak301 Quiz Solution is available here. All the questions and answers of Pak Study is prepared for you.

Here you can get vu Pak301 quiz solution. All the Questions and Answers of the virtual university 1st Quiz 2022 are available here. You can remember or practice this question answer to get high marks in your Pak Studies quiz.

Warning!This Questions and Answers are provided only for practise, not for cheating. If you have any other MCQs or find any mistake then inform us via Contact form

Pak301 Quiz Solution

1. What was the primary goal of East India Company to visit Sub-continent?

Ans: Trade

2. Which of the following personalities described India as a ‘a beautiful bride by two attractive eyes, the Hindus and the Muslims?

Ans: Sir Syed Ahmed Khan

3. What was the number of Muslims that were able to get a graduation degree from Indian institutions during 1859-1875?

Ans: 20

4. How many Muslims leaders participated in Simia Deputation to present their demands?

Ans: 35

5. When Urdu-Hindi controversy emerged in the Sub-Continent?

Ans: 1867

6. Who organized the London Branch of All India Muslim League?

Ans: Syed Amir Ali

7. What was the name of first school established by sir Syed Ahmed in Muradabad?

Ans: Gulshan School

8. What was the number of Hindus that were able to get degree from India during 1859-1875?

Ans: 715

9. When did the first ship of East India Company arrive in Sub-continent for trade purpose?

Ans: 1602 (*Wrong Answer search in google or handouts)

10. Which pact was graded as the first effort of Quaid-e-Azam to promote Hindu-Muslim Unity?

Ans: Lucknow pact

11. Who first introduced the term “Two Nation Theory”?

Ans: Allama Iqbal (*Wrong Answer search in google or handouts)

12. Who organized the Landan Branch of All India Muslim League?

Ans: Syed Amir Ali

13. When Sir Syed Ahmed established the Muhammad Anglo-Oriental School (MAO at Aligarh?

Ans: 1875

14. Which of the following political party was NOT in the favor of partition of Bengal?

Ans: Indian National Congress (*Search own)

15. Who was formally elected as the first President of All India Muslim league in 1908?

Ans: Sir Agha Khan

16. When did British government revoke the status of the partition of Bengal?

Ans: 1911

17. On what occasion Allamah Iqbal presented his poem Nola-I-Yatim

Ans: At the annual session of Anjuman Himayat-I-Islam

18. When did Quaid-e-Azam join the All-India Muslim league?

Ans: 1913

19. In which city Urdu-Hindi controversy started?

Ans: Uttar pardesh (*Wrong Answer search in google or handouts)

20. When Mohammedan Angio-Oriental college converted into Muslim University (AMU)?

Ans: 1920

21. Who was the viceroy of India during the partition of the Bengal in 1905?

Ans: Lord Curzon

22. When did Quaid-e-Azam officially started his political career?

Ans: 1906

23. What was/were the ultimate aim(s) of the emergence of All India Muslim League?

Ans: To advance the Political rights and interests of the Muslims of India

24. When did Quaid-e-Azam present his 14 points?

Ans: 1929

25. What was the name of first conqueror that captured name parts of India?

Ans: Muhammad Ghaznavi (*Wrong Answer search in google or handouts)

26. When the United Indian patriotic Association was set up?

Ans: 1888

27. Which of the following element was the basis of the establishment of Pakistan?

Ans: Two Nation Theory

28. Quaid-e-Azam presented his 14 points in response to:

Ans: The Nehru Report

29. Who was the founder of Indian National congress?

Ans: Allan Octavian Hume

30. Which one of the following personalities led the delegation of 35 Muslim leaders at the Simla conference?

Ans: Sir Agha Khan

31. How many attacks were launched by Muhammad Gaznavi in sub-continent?

Ans: 17

32. When Muslim League formally set up its branch in London?

Ans: 1908

33. When did Quaid-e-Azam use the term Nation for Indian Muslim?

Ans: Feb 1935

34. What was the name of society that formed for the protection of Urdu language?

Ans: Urdu defense society

Which of the following element was the basis of the establishment of Pakistan?

Ans: Two Nation Theory

Which leader brought Muslim League and Congress to the table before Lucknow Pact?

Ans: Muhammad Ali Jinnah

When did Quaid-e-Azam join the All india Muslim League?

Ans: 1913

When did Quaid-e-Azam use the term 'Nation' for Indian Muslims?

Ans: February 1933

Who was formally elected as the first President of All India Muslim League in 1908?

Ans: Sir Agha Khan

Which pact was regarded as the first effort of Quaid-e-Azam to promote Hindu-Muslim Unity?

Ans: Lucknow Pact

When Urdu-Hindi Controversy emerged in the Sub-Continent?

Ans: 1867

When Mohammedan Anglo-Oriental College converted into the Aligarh Muslim University (AMU)?

Ans: 1920

When did the first ship of East india Company arrive in Sub-continent for trade purposes?

Ans: 1608

Getting Info...

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.